chocolade - afvallen

Het dagboek van een afvaller: Afvallen week 2 is achter de rug

Leestijd: 5 minuten

Het dagboek van een afvaller

Week 2 is achter de rug.

Vorige week heb je kunnen lezen dat ik het zat was om dik te zijn en dat ik van mijzelf echt moest afvallen. Nou ja, dik… wat voller voor mijn lengte. Week 2 is achter de rug en ik ben nog steeds lekker bezig. In dit deel van ” Het dagboek van een afvaller”  lees je hoe de afgelopen 2 weken mij zijn bevallen en hoe mijn gewicht zo uit de hand heeft kunnen lopen.

Afvallen.. je bent ergens eind dertig, bent 1.60m en je bent in de afgelopen 3 jaar 6 kilo aangekomen. “Wat?!?”, hoor ik je zeggen.. Ja, 3 jaar – 6 kilo.

 

img_0016.jpg

Hoe het was

5 jaar geleden woog ik om en nabij 55 kg. De ene dag was het iets meer en de andere iets minder. Daar hebben wij vrouwen nu eenmaal last van. Maar 55 kg was voor mij een mooi gewicht. Na jaren lang niets doen, een vervelende hormoonziekte te hebben en niet altijd even goed eten, liep ik eigenlijk standaard in een maatje 40. En aangezien ik altijd op hoge hakken liep, viel het mensen niet eens echt op. Na mijn 2e zwangerschap van Sam was ik het zo zat. Ik was weer een flink eind aangekomen en dat moest NU weg!

 

Prodimed - afvallen
Prodimed

Via via had ik gehoord van een Prodimed dieet, een dieet op basis van proteïne supplementen. Het dieet was zwaar en streng (en super crash), maar binnen een maand was ik al 10 kg kwijt.  Wat was ik trots. Ondanks dat mijn borstomvang toch nog best groot was (75E), kon ik met gemak naar de winkel gaan en bijna alles in een maat 36 kopen. Maat 36, de laatste keer dat ik in een maat 36 liep kon ik mij toe niet eens meer herinneren.

 

Ziekenhuis

De euforie was van korte duur. In het zelfde jaar waren we vaste klant in het Emma kinderziekenhuis, omdat onze dochter de diagnose kanker had gekregen. Dus van regelmatig goed eten, was geen sprake meer. Afvallen stond dan ook niet echt op mijn prioriteitenlijstje. Door de stress viel ik de eerste weken nog wel wat af, ik kon ook amper wat naar binnen krijgen. Maar naar verloop van tijd, werd het ziekenhuisleven een ” way of life” en was het eten in de ziekenhuiskantine gewoon iets wat daar bij hoorde.

chocolade - afvallen
credits: freepik

 

 

Al je nu het ziekenhuis in loopt, kun je praktisch een kroket meer vinden en zie je links en rechts echt wel gezonde alternatieven. Maar een vette hap was toen nog heel gewoon. Neem er een zak chips mee tegen de verveling ’s avonds als je met een slapend kind op de kamer een film aan het kijken bent en een reep  chocolade tegen het verdriet. En de kilo’s zitten er zo weer aan. Hoezo afvallen? Ik had die buffer nodig!

 

 

Ik had geprobeerd de man met de hamer te misleiden, maar hij sloeg genadeloos toe

 

Burnout

De echte kilo’s kwamen er pas weer aan toen ik een jaar of 2 in een zware burnout raakte. Na de ziekenhuis periode kwam er ook weinig van afvallen. We hadden zo veel meegemaakt de afgelopen jaren en hoewel Kyra het heel goed deed (en doet) kwam bij mij die man met de hamer. Ik had m geprobeerd uit te stellen, geprobeerd de man met de hamer om te kopen en hem te misleiden, maar ik ontkwam er niet aan. Hij sloeg genadeloos toe. En daar zat ik dan.. een klein zielig, verdrietig hoopje Angelique, die de hele dag het liefste in haar bedje wilde liggen en zeker niet iets wilde doen.

afvallen - burnout

De vermoeidheid, het verdriet en de schaamte at ik weg. Ik nam geen medicijnen meer in tegen mijn hormoonziekte, kreeg een miskraam en er waren dagen dat ik het letterlijk echt helemaal niet meer zag zitten. De dip was groot, diep en aarde zwart. En alleen dat pak chemisch gemodificeerde bonbons begreep mij.

En nu?

Dat was 2 jaar geleden. En sinds die tijd is er veel verandert. Langzaam maar zeker ben ik er uit gekropen. Heb ik geaccepteerd dat de naïviteit van het leven ons nooit meer zou raken en dat je moet genieten van wat je hebt. Genieten! NU! Met volle teugen! Maar ik ben snel, ongeduldig.. maar heb ook te veel mee gemaakt om te weten dat als ik wil afvallen, als ik goed wil afvallen en het streefgewicht wil behouden, dan moet ik eerst goed in mijn vel zitten. En dat zit ik nu. Het duurde even, maar de knop is om en tijdens mijn verjaardag besloot ik dat ik er klaar voor was. Dus samen met Sonja (Bakker) nam ik de stap.

Ik hou gewoon niet van gekookte aardappelen met jus!

 

Sonja Bakker

afvallen - Sonja Bakker
Credits: Sonja Bakker voor Lidl

Een Sonja Bakker dieet. Nou ja, dieet.. ik heb het wel eens zwaarder gehad. Week 2 is achter de rug. En ik moet eerlijk toegeven dat ik best wel blij ben met het resultaat. Qua kilo’s ben ik niet heel veel kwijt, 0,5 kg. Maar mijn buik is weel minder opgezet, waardoor ik er niet meer uitzie als een Michelin mannetje. En dat is voor mij echt wel heel fijn. Er mag best een stukje vet op het vlees, maar ik moet geen rollade worden in mijn kleding. En daarbij weiger ik het om kleding te kopen boven maat 40.

De recepten van Sonja vind ik wat matig en eenzijdig. En.. (ik ga geen vrienden maken) ik vind ze heel Hollands. ” Wat is daar mis mee?” zou je denken. Maar voor iemand met een tropisch tintje is dat toch best een ding. Daarbij hou ik gewoon niet van gekookte aardappelen met jus. Daarnaast ben ik ook geen fan van de “light” producten. Maar daar ga ik op een volgende post op in.

 

Prodimed

Dit gezegd hebbende ben ik wel fan van de manier van eten. 5 tot 6x per dag een kleinere maaltijd met tussendoortjes zorgt er voor dat ik veel bewuster eet, dat ik mijn eten goed voorbereid en wat ik eet kan ook nog eens worden toegepast in mijn drukke gezinsleven. Voorheen toen ik het prodimed dieet volgde, moest ik altijd 3 dubbel koken en dat hoeft niet met Sonja. Dat vind ik nog eens afvallen plus! Doordat ik meer gespreid over de dag eet, eet ik ook beter en gezonder.

Voorheen had ik altijd rond 4 uur een dip en dan nam at ik wat er in de kast lag. Als dat een koek was, een zakje chips of een chocolaatje dan was dat maar zo. Maar nu heb ik deze dips niet meer en als ik het al lastig heb, pak ik een stukje fruit, een opkikker of wat kwark.

Ga ik door?

Ja, zeker! Ik zal hier en daar mijn eigen variant op de verschillende gerechten uit het boek verzinnen. Dit met het risico dat ik misschien wat minder snel afval. Maar mijn streefgewicht is dan ook niet meer 55 kg. En dat hoeft ook niet meer behaald te worden binnen een maand. Langzaam maar zeker pas ik weer wat beter in mijn kleding en in mijn eigen vel. En dat is mij veel meer waard dan een enorm afgetraind lichaam in een maatje 34/36.

 

 

40+ en freaking fabulous! Wie zegt dat het leven stopt na 40? Grijze muis? Hell no! Welcome to my world!!
Posts created 172

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Koekje bij de koffie?
Ook wij maken bij Hethuishoudenvan.nl gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op jouw harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen.