Boek review

Boekreview: De vierde dag

Leestijd: 3 minuten

Ik hou van lezen. Met een druk gezin, een enorme verlanglijst films en series om te kijken, een blog en (niet geheel onbelangrijk) een baan, komt het lezen alleen vaak o d laatste plaats. Daarom lees ik ook graag ’s avonds nog even een paar pagina’s vlak voordat ik naar bed ga. Heerlijk ontspannend vind ik dat… Tot ik in het donker, mijn man sliep al, op mijn iPad “De vierde dag” van Sarah Lotz ging lezen.
Het boek begint goed! Want ik word, als lezer gefeliciteerd met de aankoop van mijn cruise. Laat dat nou goed uitkomen, ik wilde altijd al een mooie cruise maken. Maar mijn man, je weet wel-die naast me lag te slapen terwijl ik “De vierde dag” las in het donker, is altijd een beetje zeeziek. Maar ik ben optimistisch… Ik ga op cruise!

Dag 1, 2 en 3 verlopen rustig. Dat is een fijn begin van het boek. Ik kan heerlijk relaxende mensen voor de geest halen. Lachende heren en dames die genieten van de zon, aan het zwembad, met een overheerlijke cocktail. En ergens in mijn achterhoofd hoor ik de hawaiiaanse muziek met op de achtergrond de ruisende zee en krijsende meeuwen.

Ik ben aan boord gestapt van de The Beautiful Dreamer, een cruiseschip met zo’n 3000 man aan boord.

Op de vierde dag valt het schip midden op zee stil. Er is geen elektriciteit, en radio en telefoon doen het niet meer. Er is een brandje geweest in een technische ruimte van het

 schip. Er is geen enkele manier om hulp te vragen, maar iedereen gaat ervan uit dat er snel reddingswerkers ter plaatse zullen zijn.

Maar helaas… leidingen raken verstopt en begint het voedsel op te raken. En wanneer er een lichaam wordt gevonden van een vermoorde vrouw, raken de passagiers in paniek. Er is een moordenaar aan boord, en het vermoeden rijst dat iemand wil voorkomen dat The Beautiful Dreamer ooit weer land ziet…

Het begon zo lekker! Maar al snel zit ik op het puntje van mijn stoel. Want de mamier waarop Sarah Lotz de gebeurtenissen beschrijft, maakt het verhaal zeer levendig en zit je al heel snel in het verhaal. Ze schrijft vanuit verschillende personages, maar ook blogs, krantenartikelen en zelfs getuigenverklaringen komen voorbij. Maar het is echt een thriller. Niet een voorspelbare overigens, want je vraagt je telkens weer af waar dit verhaal naartoe gaat. Maar ik was in ieder geval blij dat ik niet alleen thuis was, tijdens het lezen van het boek. (En een lampje aanlaten is wel een aanrader ;-)) want Sarah Lotz schrijft geweldig en sleurt je mee het verhaal in.

Wat ik persoonlijk een dingetje vond is dat het boek toch wel een open einde heeft en ik soms het idee had dat ik iets had gemist. Maar na wat speurwerk kwam ik er achter dat dit boek een voorganger heeft, “De drie”. Opzicht kun je dit boek prima lezen als je de Drie niet hebt gelezen. Maar soms wordt er in “de vierde dag” gehint op eerdere gebeurtenissen uit het andere boek. Het einde deed me denken aan een goede cliffhanger van een film. Hier thuis zeggen we dan vaak: “I feel a sequal coming up… “, je weet dat het terugkomt -hoewel je nog moet wachten- en je weet dat het dan wellicht nog erger wordt.

Na het lezen van “the Mortal Instruments” van Cassandra Clare, is dit even een omschakeling. Maar zeker een hele fijne. Wat mij betreft is dit echt een must-read als je een beetje van de boeken houdt van Stephen King. En hoewel ik vaak op het randje van mijn bed lag of puntje van mijn stoel zat van de spanning, ben ik fan!

 

Je kunt “De vierde dag” nu kopen bij alle bekende boekhandels en via Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.