Boek review

Boekreview: De Reputaties

Leestijd: 3 minuten
“Vásquez is een meesterlijk verteller. En wat een stijl! Lyrisch en spannend zijn zijn boeken.” — Adriaan van Dis in Hier is… Adriaan van Dis

138417-Reputaties-8fff9c-original-1408347465

De Reputaties van Juan Gabriel Vásquez

 

In oktober 2014 verscheen de langverwachte opvolger van ‘Het geluid van vallende dingen’ -De Reputaties- van Juan Gabriel Vásquez. Een schrijver met Colombiaanse roots. Geboren in Bogota in 1973, vertrok Vásquez op 17-jarige leeftijd naar Parijs om daar een aantal jaren aan de Sorbonne te studeren. Vervolgens woonde hij een jaar in België en heeft geruime tijd in Barcelona gewoond. In 2012 vestigde hij zich wederom in zijn geboortestad Bogota.

 

Over de jaren heen heeft hij verschillende boeken geschreven, vertaalde hij onder meer Victor Hugo en E.M. Forster en bracht in Nederland de boeken De informanten (2008), De geheime geschiedenis van Costaguana (2010) en Het geluid van vallende dingen (2012) uit.

In 2011 won hij de Premio Alfaguara en onlangs de IMPAC Dublin Literary Award 2014 voor Het geluid van vallende dingen
Het boek “De Reputaties” gaat over Javier Mallarino, een levende legende. Hij is de meest invloedrijke spotprenttekenaar van het land, ‘een man die ervoor kon zorgen dat wetten werden herroepen, rechters hun vonnis herzagen, burgemeesters moesten aftreden en ministeries ernstig aan het wankelen werden gebracht, en dit alles slechts met behulp van papier en Oost-Indische inkt.’ Politici vrezen hem, de regering brengt hem een eerbetoon. Na een glansrijke carrière van veertig jaar kan hij op zijn vijfenzestigste zeggen dat het land aan zijn voeten ligt.

Dit alles verandert echter wanneer hij onverwacht bezoek krijgt. Hij wordt gedwongen terug te denken aan een lang vervlogen nacht en wat er daarna gebeurde. Had hij schuld aan het drama dat zich ontvouwde? Reikte zijn invloed echt zo ver? Mallarino zal zijn hele leven in een nieuw daglicht moeten plaatsen en zijn positie in deze wereld in twijfel moeten trekken.

Vásquez ontpopt zich als de troonopvolger van zijn wereldberoemde landgenoot Gabriel García Márquez.’ – Trouw

 

132864-ae447349-c9aa-4d00-805f-a573e603027e-vasquezjuangab_fotocredits_2520hermance_2520triay_2520-original-1402587442Ik ben gek op woord-tovenaars. Schrijvers die je vanaf het eerste hoofdstuk in je macht hebben en die het onmogelijk maken om het boek weg te leggen. Schrijvers die je in het verhaal zuigen door hun levendige en mooie vertellingen en je niet meer los laten. Vásquez is zo’n schrijver. Hij heeft een mooie en gedetailleerde schrijfstijl. De zinnen zijn lang en zijn woordgebruik is magnifiek. De opbouw van het boek is mooi, al vanaf de eerste zinnen leer je de hoofdpersoon, Javier Mallarino, kennen in het daglicht waarin hij zichzelf heeft geplaatst. En hoewel het boek in het begin een beetje langdradig lijkt – mede door de lengte van de zinnen waardoor Vázquez soms wat wegdwaalt van het verhaal – maar wanneer Samantha Leal ten tonele verschijnt en Mallarino van zijn stuk brengt, maakt Vásquez het meer dan goed en wordt je meegezogen in een prachtig verhaal die je nog lang bij zal blijven.

 

Wat mij betreft krijgt “De Reputaties” een dik verdiende 8,5! Niet alleen door de schrijfstijl, maar ook het verhaal raakt mij enorm. Het is een verhaal van alle tijden. Een verhaal met een moraal, een boodschap. Een verhaal dat je zelf aan het denken zet.

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.