Loesje ziek zijn

En dan heb je…. Ischias (deel 2)

Leestijd: 6 minuten

 

EN DAN HEB JE….ISCHIAS (Deel 2)

HELP! HOE KOM IK HIER VANAF?

 

Die hele nacht heb ik op de bank gelegen. Gelegen, want echt slapen lukte niet erg. Gelukkig heb ik net een nieuwe bank met een traagschuim zitting, waar ik nog redelijk comfortabel op kon liggen. Stel je toch eens voor dat ik op mijn oude, doorgezakte bank moest liggen.. Jikes! Maar de hele nacht verlangde ik toch echt wel naar mijn zalige bedje. Met mijn iPad op mijn borst zocht ik het internet af met mijn symptomen en kwam steeds uit bij Ischias. Maar volgens de huisarts was ik toch door mijn rug gegaan. Waarom voelde it anders?

 

Hethuishoudenvan. de bank
de oude doorgezakte bank.. Wat ben ik blij dat we die niet meer hebben!

Opstaan

Ook de volgende morgen was opstaan een probleem. Na vele pogingen en een stoel in de buurt, just in case, lukte het me dan eindelijk om alleen van de bank af te komen en mij te bewegen naar het toilet. Met tranen in mijn ogen zat ik daar op dat toilet. Alleen het gevoel al van de zitting van het toilet tegen mijn bovenbenen deed pijn en bewegen was nog pijnlijker.

En dan weet je dat je de ware liefde heb gevonden. Op dat moment dat je denkt dat het niet erger kan omdat je je beseft dat je je eigen broek niet eens omhoog kan trekken.. daar was mijn redder in nood!

 

Boos, verdrietig en onbegrepen hing ik op

 

Huisarts

De route terug naar de bank ging ook niet zonder horten en stoten. Iedere keer als ik dacht dat het iets beter ging, begaf mijn linker been het en kon ik me net op tijd weer corrigeren. Dit was echt geen spit! Ik wist het zeker. Boos en strijdvaardig belde ik de huisarts weer op. Ik wilde de huisarts zien en wilde dat hij mij ging onderzoeken. Een nieuwe assistente nam op en na mij even aangehoord te hebben, kon ze mij redelijk krijg vertellen dat de dokter vandaag geen tijd had. Ze ging wel even overleggen, maar voor spit kwam hij niet. Voor spit kwam hij niet? Heb ik je net niet uitgebreid zitten vertellen dat ik het vermoeden heb dat het geen spit is? Dat ook mijn benen pijn doen en dat mijn linkerbeen dienst weigert?

hethuishoudenvan.nl ischias

 

Maar de dokter kwam echt niet. Tijdens een telefonisch consult kreeg ik sterkere medicijnen voorgeschreven en wederom het zelfde lijstje met adviezen die ik nu al 2x had gekregen. (echt.. na 1x snap ik het ook wel hoor!)

Boos, verdrietig en onbegrepen hing ik op. Gelukkig had ik die avond nog een afspraak met mijn Mensendieck therapeut, die ik maar eens het hemd van het lijf ging vragen.

 

als ik het lopen tot aan de keuken redde, voelde het alsof ik een wandeling had gemaakt naar de maan.

 

Brace

In de dagen daarna was er nog geen echte verbetering te bekennen. Soms ging het opstaan iets makkelijker, maar over het algemeen genomen had ik wel een paar pogingen nodig om op te staan. Ik had zwaardere medicijnen, een brace om van de fysiotherapeut en een hele lading aan oefeningen gekregen van zowel de fysiotherapeut als de dame van mensendieck. Maar echte verandering zat er niet in. Ik sliep nog steeds op de bank, kwam nog steeds de trap niet op en als ik het lopen tot aan de keuken redde, voelde het alsof ik een wandeling had gemaakt naar de maan.

 

hethuishoudenvan.nl; ischias
beeld: Spotpen.nl

 

De maandag daarna was ik het zat. Het hele weekend had ik van alles geprobeerd, alle goedbedoelde adviezen van vrienden, familie en kennissen opgevolgd. En zelfs andere medicijnen geprobeerd. Maar het werd maar niet veel beter. En nog voordat ik me kon opmaken voor een gevecht met de doktersassistente, had ik de bevestiging dat de dokter die middag naar mij toe zou komen. Fijn! Feest! De dokter kwam eindelijk naar mij kijken. Maar de dokter had maar een paar minuten nodig om mij te onderzoeken. Met mijn verhaal van afgelopen week in zijn achterhoofd en hetgeen dat hij nu kon zien, was het Ischias. Ischias? Is dat niet iets voor oude mensjes?

 

Ischias

Ischias is een zenuwpijn die begint in de rug en via de bil doorloopt tot in je been. Het is een pijn in de langste zenuw van je lichaam, de grote beenzenuw, die ook wel nervus ischiadicus wordt genoemd. Deze zenuw begint in je ruggenmerg en loopt via de bil langs de achterkant van het been. Ischias ontstaat door druk op de zenuw. (bron Gezondheidsplein.nl)

 

Hethuishoudenvan.nl ischias
Beeld: internet

Ja! Dat! En die pijn!! Eindelijk had ik een prognose. Nu nog even kijken wat we eraan konden doen om weer snel op de been te komen. Maar dat viel even tegen. Ik mocht morfine tegen de pijn, wat lichte oefeningen doen, hier en daar wel wat lopen om de spieren soepel te houden maar verder rusten. Rusten? Ja, maar…. Nee!!!! Met een droge, ietwat strenge doktersblik drukte de dokter mij op het hart dat ik het even een stapje of 10 rustiger aan moest doen. En over 2 weken evalueren we verder.

Enigszins onder de indruk bleef ik achter op de bank. Rusten? Ik moet werken. Ik moet het huis runnen en de kinderen uit school halen. Kids moeten sporten en zwemmen en.. en.. Hoe moet dat dan? En hoe lang gaat dit duren? Zei de dokter nu echt dat we over 2 weken gingen evalueren?

 

Loesje ziek zijn
Beeld: Loesje

En nu?

We zijn nu weer een weekje verder sinds de dokter mij vertelde dat ik Ischias heb en “lekker” mag gaan rusten 🙁 En er zit wel een klein beetje progressie in. De ene dag heb ik meer pijn dan de andere, maar ik heb er wel een klein beetje mijn draai in gevonden. Dat ging niet zonder slag of stoot en er zijn echt dagen dat je mij maar gewoon links moet laten liggen. Dan ben ik zo gefrustreerd of chagrijnig.

Ik kan gelukkig weer in mijn eigen bed slapen, wat voor mij al weer heel wat is. Maar mij omdraaien in bed, gaat nog steeds niet zonder dat mijn been en rug ineens in de kramp schieten. Alle redders in nood helpen wanneer het kan. Mijn lief draait dubbele diensten en brengt de kinderen, tot groot plezier van Sam, iedere dag naar school en mijn geweldige buurvrouw haalt ze op wanneer het kan. De kids helpen zelf ook een extra handje mee in huis en ik vind het heel fijn dat ik toch nog wat werk vanuit huis kan en mag doen. Maar echt naar buiten kom ik nog niet.

 

Hethuishoudenvan.nl commandocentrum
het commandocentrum

De oefeningen die ik heb gekregen gaan steeds beter en door drukpunten op mijn rug en benen te behandelen met een tennisbal (dank je wel mevrouw Mensendieck!) heb ik ook steeds minder spanning in mijn rug, waardoor ik weer beter rechtop kan lopen.

Helaas ben ik er nog niet, maar stukje bij beetje gaat het toch wat beter. Hopelijk ben ik snel weer mobiel en kan ik weer auto rijden. Dat zou toch feest zijn?

 

Heb jij Ischias gehad en heb je tips en trucs? Laat het hier onder weten.

 

 

 

40+ en freaking fabulous! Wie zegt dat het leven stopt na 40? Grijze muis? Hell no! Welcome to my world!!
Posts created 172

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Koekje bij de koffie?
Ook wij maken bij Hethuishoudenvan.nl gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op jouw harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen.