Is daar iemand
Boek Preview

Is daar iemand?

Leestijd: 4 minuten

Is daar iemand?

Hoe de smartphone ons leven beheerst

 

Deze week is het druk. Er zijn allerlei klusjes tussendoor, op het werk is het deadline tijd, mijn huis ziet er nog uit alsof er 50 man doorheen hebben gefeest (wat absoluut waar is) en laten we voor het gemak de was dan maar even vergeten!  En ik heb nog geen artikel kunnen schrijven. Mijn hoofd is overvol met ideeën, dus pak ik mijn iPhone en maar (weer) een lijstje. Als het lijstje af is open ik snel even mijn mail op mijn iPhone. Dan valt mijn oog gelijk op een mail met de titel: “Is daar iemand?”

Tja…. goede vraag! Is daar iemand?

Na het lezen van de mail valt er een kwartje, of – ken je die 5 guldenmunten nog van vroeger? – die ja! Iemand heeft dus een boek geschreven over mij.. heb ik het wel zo druk als ik denk? Of lijkt dat maar zo? Omdat ik, ” voor communicatie en PR redenen” 50% van mijn dag een zeer hechte relatie heb met mijn iPhone.

Is daar iemand

We appen, mailen, googelen, instagrammen en twitteren de hele dag door. We facebooken per dag inmiddels bijna langer dan dat we eten. Steeds meer onderzoek toont aan dat overmatig smartphonegebruik slecht is voor onze concentratie, ons gestrest maakt en zelfs ons brein verandert. Sterker nog: er zijn steeds meer aanwijzingen dat ons smartphonegedrag kenmerken heeft van een collectieve verslaving.

Het boek

In Is daar iemand? onderzoekt NRC-journalist Wouter van Noort zijn eigen smartphonegedrag en hoe dat gedrag zijn leven, werk en relaties beïnvloedt. Daarnaast spreekt hij denkers uit de psychologie, economie en technologie en bezoekt hij de machtigste techbedrijven ter wereld om erachter te komen hoe de smartphone ingrijpt in onze relaties, ons werk, ons geluk.
Een persoonlijke zoektocht naar de manier waarop de smartphone ons leven verandert. 

Wouter van Noort - Is daar Iemand

Over de schrijver

Wouter van Noort (1985) is journalist. Hij schijft in NRC Handelsblad over technologie en economie en werkte eerder bij Elsevier en de nos. Hij is een veelgevraagd gastdocent en spreker bij onder meer De Wereld Draait Door en de Universiteit Leiden.

 

 

De vijf smoesjes van de smartphoneverslaafde

1. Ik kan prima opletten als ik op mijn smartphone kijk

Als er één ding is waar psychologen zeldzaam eensgezind over zijn is, is het dat dat helemaal niet kan. Multitasken bestaat niet; altijd als je aandacht naar een appje gaat, gaat hij even weg van de taak waar je mee bezig was. Sterker: door het constante multitasken met smartphones verandert ons brein van structuur, waardoor we blijvend meer moeite houden om ons nog ergens langdurig op te concentreren.

2. Ik kan mijn contacten via de smartphone supergoed onderhouden

Ja, het is makkelijker om veel contacten te onderhouden. Maar tegelijkertijd wijst er veel onderzoek op dat je de relaties in je directe omgeving juist minder goed onderhoudt als je regelmatig op een schermpje kijkt tijdens gesprekken. Dat leidt namelijk tot minder oogcontact, en oogcontact is een belangrijke oorzaak voor het aanmaken van het hormoon oxytocine; dat binding en empathie met andere mensen versterkt.

Smartphone

3. Ik word gewoon blij van mijn smartphone

Er zijn wel wat onderzoeken waaruit blijkt dat sociale mediagebruik via smartphones ervoor kan zorgen dat je gelukkiger wordt omdat je bijvoorbeeld beter op de hoogte bent van wat vrienden doen en jijzelf reacties van ze krijgt bij belangrijke gebeurtenissen. Maar tegelijkertijd zijn er veel onderzoekers die de opkomst van smartphones koppelen aan het snel stijgende aantal burn-outs: door de smartphone gaat voor veel mensen werk altijd een beetje door, er is altijd nog wel een mailtje te beantwoorden, wat leidt tot stress, en ongeluk.

4. Ik kan hem prima wegleggen als ik dat wil

Dan heb jij nog nooit gelet op wat zogeheten gewoontevormingsexperts zeggen over apps en smartphones. Dat zijn mensen die door bedrijven in Silicon Valley worden ingehuurd om apps zo verslavend mogelijk te maken door gebruik te maken van allerlei psychologische trucs die ervoor zorgen dat je op precies de goede momenten een shotje gelukshormoon krijgt. Daardoor blijf je terugkomen voor meer, op een manier die door veel wetenschappers wordt vergeleken met gokkasten.

5. Ik heb via de smartphone toegang tot alle informatie van de wereld

Toegang zeker, maar maak je daar ook gebruik van? Zeker nu Facebook een steeds belangrijker nieuwsbron wordt voor mensen, wordt steeds duidelijker dat mensen zich op de smartphone vooral omringen met gelijkgestemden. Daardoor ontstaan ‘echokamers’ van het eigen gelijk waardoor mensen juist alleen nog maar ideeën horen waar ze het toch al mee eens waren. Dat leidt mogelijk zelfs tot polarisering.

Het boek komt uit in april, maar ik pre-order hem vast! Dus als het wat stil wordt op social media.. ja hoor, ik leef nog.  

Is daar iemand?
Hoe de smartphone ons leven beheerst

ISBN 978 94 004 0733 6
Paperback | ca. 224 pagina’s  | ca. €16,99
Ook verkrijgbaar als e-book

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.