KonMari?

Leestijd: 5 minuten

Op 19 maart is het landelijke opschoondag. Een dag, georganiseerd door Nedrland Schoon, waarop mensen door het hele land leuke opschoonacties organiseren om samen hun buurt of straat schoon te houden. Een leuk sprongetje naar de voorjaarsschoonmaak! Want nu het zonnetje weer komt kijken, de vogels al weer heel vroeg gaan zingen en de dagen weer wat langer worden, begint het bij mij weer te kriebelen om schoon te gaan maken! 

Want.. Hoeveel rommel kun je hebben? En hoe veel daarvan heb je nu daadwerkelijk nodig? 

  Helaas is dat gevoel nooit van erg lange duur. Want zodra het zonnetje lekker de woonkamer in schijnt, pak ik in mijn vrije tijd liever een boek en een kop koffie en installeer ik mij in het zonnetje. Tot ik van de uitgever Spark Joy ontving, het tweede boek van Marie Kondo…

Nu moest ik wel! 

  Voor wie de hype nog niet helemaal heeft meegekregen, Marie “KonMari” Kondo is de nieuw best-selling ruimhoeroe van het moment. Zij runt in Tokyo een zeer succesvol consulting  bureau dat cliënten helpt om weer orde te krijgen in hun leven. Zij kan rommelige huizen omtoveren tot oases van rust en is internationaal een fenomeen geworden met haar KonMari methode en haar wereldwijde bestseller” The Life-Changing Magic of Tidying Up” waar zij de kunst van het opruimen uit de doeken doet. ” Spark Joy” is haar tweede boek en geeft een geïllustreerde masterclass weer in het opruimen. 

Dus daar ging ik.  Met boek in mijn ene hand en kop koffie in de andere, nam ik plaats op mijn favoriete stoel in het zonnetje. Semi-sceptisch, maar toch enorm nieuwschierig begon ik te lezen. En bij iedere pagina die ik tegen kwam, werd ik meer en meer enthousiast! De praktische tips en adviezen waren in mijn ogen haalbaar en door de illustraties in het boek werd ik aangespoord tot actie. “JA! Dit ga ik doen! Dacht ik nog,” om mij vervolgens niet los te kunnen maken uit dat heerlijke zonnetje in de woonkamer. 

Maar de methode van Marie Kondo sprak me aan. En de rest van de dag en avond was ik in de ban van “hou waar je blij van wordt en doe de rest weg!” Want, hoe veel rotzooi heb je nu daadwerkelijk nodig? En ik ergerde mij eigenlijk wel aan alle verzamelde rommel om mij heen. Potjes, kandelaars, vazen, te veel fotolijsten… Ik werd er onrustig van. Om maar te zwijgen van de rommel in de kasten! Dus toen het weekend eenmaal was aangebroken, ging ik aan de slag! Compleet in mijn ‘Marie Kondo modus’ ging ik op zoek naar vuilniszakken en rommel.. Nou, en daar hebben we hier in huis nu net een overvloed aan! Systematisch ben ik rommel gaan weg gooien. Eerst alles wat ik zo los kon vinden, toen verder de kasten in. Maar ook de accessoires in huis, de handschoenen lade in de gang en de koelkast werden niet overgeslagen. Met mijn nieuwe mantra in mijn achterhoofd; ” hou waar je blij van wordt” , ben ik bijna obsessief  te werk gegaan en had ik aan het einde van de dag 9 vuilniszakken vol gepropt met rommel en stond de weggeefprijs van Facebook vol met afgedankte accessoires uit mijn huis. Moe, maar voldaan ging ik die avond naar bed om de volgende dag weer verder te gaan met mijn gevecht tegen de rommel. Alleen al van de beneden verdieping had ik dat weekend 14 vuilniszakken rotzooi en nog 2 vuilniszakken van bijna ongebruikt speelgoed. Wat een feest! Ik voelde mij ineens een stuk lichter. 

 

de eerste batch vuilniszakken
  
en boven nog wat vuilniszakken
  
de weggeef afdeling
 
In de volgende fase besloot ik zaken echt op te ruimen en een vast plekje te geven. Kleding kasten werden opgeschoond, opnieuw ingedeeld en ingeruimd via de Marie Kondo manier zoals uitgetekend in het boek ” Spark Joy”. En warempel! Niet alleen had ik heel veel kastruimte over, alles paste nu heel fijn in elkaar. Ook de truien en t-shirts kregen een lade. Stonden deze eerst nog opgestapeld in de kast, wat standaard bij mij voor ergernis zorgde omdat die stapel voor de zoveelste keer was omgevallen. Nu zijn ze keurig netjes, a lá KonMari, opgevouwen en hebben zij een eigen plekje in de lade. En zo ook bij de kinderen in de kast. Zoonlief kan nu naar hartelust ’s morgens zelfs zijn shirts uitzoeken. 

 

de lade
 
Hoewel ik nog niet klaar ben, ben ik erg enthousiast over het boek “Spark Joy” . Het boek is praktisch geschreven en de illustraties zijn simpel, maar kleurrijk. Het zou mij dan ook niet verbazen als deze holy grail van Marie Kondo een plekje in de boekenkast krijgt naast Nigella. 
   

  

 Er zullen nog menig vuilniszakken en weggooi sessies volgen. Maar ik had het nooit zo drastisch aangepakt als ik niet eerst Spark Joy had gelezen en mij de KonMarie methode van Marie Kondo had eigen gemaakt. 

Of deze manier een lang leven zal leiden in mijn huis? Vraag me dat nog eens over een half jaar. Maar tot nu toe, is het een geweldig handboek om mijn doelen te verwezenlijken! 
Spark Joy bevat natuurlijk niet alleen tips bij het weggooien en afscheid nemen van spullen. In het boek staan ook praktische zaken beschreven als hoe berg je stropdassen op, hoe ruim je de keuken in, zodat je alles weer netjes terug kunt vinden, “Komono” opruimen en tips en trucs over het opvouwen, creëren en eigen maken van bepaalde ruimtes. Marie schrijft vol passie over het opruimen, organiserenen het helpen van haar cliënten, dat het aanstekelijk werkt. En ik binnen een mum van tijd tijdens een kopje thee met vriendinnen uitgebreid vertel over mijn opruim avonturen en beweegredenen. 

Spark Joy van Marie Kondo is in alle boekhandels te koop en binnenkort komt er een heuse app! 

40+ en freaking fabulous! Wie zegt dat het leven stopt na 40? Grijze muis? Hell no! Welcome to my world!!
Posts created 171

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Koekje bij de koffie?
Ook wij maken bij Hethuishoudenvan.nl gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op jouw harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen.