Snelle Jelle: de Samsung Robot stofzuiger

Leestijd: 7 minuten

Hij is er, hij is er, hij is er! Dé robot stofzuiger die mij het leven de komende 2 weken een stuk makkelijker gaat maken. En geloof mij…. Hij wordt uitgebreid getest!

dit was de iRobot die ook bij ons de sceptr zwaaide

Een aantal jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met een robot stofzuiger. Samen met mijn lief liep ik op de CES in Las Vegas en daar lonkte hij al naar mij. Schoonmaken was nooit mijn grootste hobby geweest en deze beauty zou ooit mijn leven een stuk simpeler maken. Toen ik zwanger was van mijn dochter en wij in een 3 kamer appartement woonde, vond ik het een goed moment om deze beauty in huis te halen. Een echte iRobot. Destijds nog niet zo heel erg bekend en mensen lagen ook geregeld in een deuk als ze hoorden dat wij een Robot stofzuiger hadden. Wij niet.. Buiten het feit om dat het natuurlijk een geweldige gadget was, hielp hij ons – zeker in de eerste jaren – om ons huishouden bij te houden.

De hond was niet zo’n fan van deze iRobot. Het ding was log, maakte een hels kabaal en zoog random door het huis. Hierdoor had het arme beest weinig rust als de stofzuiger weer eens aan ging. Maar na mate de jaren verstreken, verloor hij zijn zuigkracht, werd zijn sensor minder scherp en ging de batterij steeds minder lang mee. Met als gevolg een robotstofzuiger dat steeds vaker ergens onder vast zat, een vieze vloer en heel veel ergernis. De iRobot ging naar het oud vuil en de gewone stofzuiger nam zijn plek weer in.

Dus toen ik deze Powerbot van Samsung mocht testen, was ik blij verrast. We zijn inmiddels een flink aantal jaar verder en de techniek heeft immers niet stil gestaan. Dus ik was wel heel benieuwd.

What’s in the box

Daar staat ie dan, een bakbeest van een doos. En van de inhoud kan ik alleen maar blij worden. Wat een prachtig exemplaar. Ik moet toegeven…. De afdeling design van Samsung heeft enorm zijn best gedaan.

De Powerrrrrrrbot
De Powerrrrrrrbot

In de doos zitten:

  • de powerrrrrrbot (bij ons al snel omgedoopt tot Snelle Jelle)
  • het oplaad station
  • de ” virtuele muur” (of althans het apparaatje dat dat mogelijk maakt)
  • een  extra filter
  • schoonmaakborsteltje
  • een gebruiksaanwijzing
  • een heuse afstandsbediening

 

En dan?

Dan gaat ie natuurlijk aan! Ik ben niet van de gebruiksaanwijzingen en over het algemeen kom ik daar redelijk mee weg. Dus de afstandsbediening gaat de doos weer in, de stekker van het laadstation gaat in het stopkontakt en ik druk op de powerknop van de Powerbot….. en dan doet ie….

 

Kijk hier naar het filmpje

 

Haha! Hij werkt! Ik deed natuurlijk wel stoer die gebruiksaanwijzing terug in de doos.. maar ja. Je weet het maar nooit he!

Maar hij werkt. Wat geweldig! Het geluid valt me reuze mee. Ik had daar veel meer kabaal van verwacht, dus de eerste impressie is top! Ook de kinderen zien onze nieuwe logé ook wel zitten en al snel wordt hij omgedoopt tot Snelle Jelle. Jelle raced op zijn eigen tempo systematisch door het huis heen, gevolgd door 2 nieuwsgierige kinderen. Het deert m niets. Hij is onverstoorbaar en ik geniet van de luxe om even geen ruzie te hebben met mijn stofzuigerslang die op de een of andere manier echt altijd boven op mijn hoofd valt.

Ineens hoor ik een geluidje, gevolgd door twee kinderstemmen. ” MAM! Hij piept!” Jelle is er duidelijk klaar mee. Het zuigende gezoem maakt plaats voor een ander gezoem en gestaag rijdt hij terug naar zijn laadstation. “Blllliejiejiep”, zegt hij nog voordat hij geniet van zijn welverdiende rust. De eerste stofzuigrit in dit huishouden is een feit en ik ben niet geheel ontevreden. Heeft de flinke oppervlakte van mijn huiskamer en speelkamer getrotseerd zonder er mee op te houden en dan was zijn batterij vast nog niet helemaal opgeladen. De eerste test heeft Powerbot Jelle dus met glans doorstaan.

Test 2 (en 3): De afstandsbediening

In de dagen die daarop volgen is Snelle Jelle regelmatig van de partij. Ik heb immers een huishouden waar, met mooi weer, de voordeur letterlijk open staat. De kinderen in de buurt weten ons huis te vinden en als er in het speeltuintje voor mijn huis gespeelt wordt, is mijn huis vaak een kleine pitstop.

De afstandsbediening spreekt edelijk voor zich
De afstandsbediening spreekt edelijk voor zich

De afstandsbediening van de Powerbot spreekt redelijk voor zich. Met een druk op de knop gaat ie aan, druk even op en ander knopje en de Powerbot gaat lekker naar zijn plekje. Dat vindt mijn 5-jarige zoon ook, die regelmatig vindt dat hij de manager is van Jelle. Waar hij normaal gesproken met de kruimeldief aan de haal gaat, is nu de Powerbot de sigaar.  Het is dus ook veilig te zeggen dat de Powerbot ook kind-prooi is! Jee!!!

 

Test 3: De Virtuele muur

Nu heb ik een vrij recht-toe-recht-aan huis. Er zijn geen stoepjes waar Snelle Jelle af kan vallen, geen water waar hij in kan rijden en geen kamers die absoluut off-limit zijn. Dus was het gebruik van de virtuele muur eigenlijk bij mij thuis niet zo nodig. Maar ja, voor de volledigheid wilde ik deze toch testen. Dus daar ging ik, op naar boven.

Het werkt vrij eenvoudig: Je zet het kastje van de virtuele muur neer en plaatst het “oog” in de richting van het stukje waarvan je NIET wil dat de Powerbot komt. Dus stel dat je de Powerbot gebruikt voor de bovenverdieping, maar je wilt niet dat hij een smak naar beneden maakt, zet je het kastje van de virtuele muur dus bij de trapopening. Als het oog naar de muur kijkt, zal de Powerbot jouw hele bovenverdieping zuigen en herkent de virtuele afbakening van het trapgat, zodat de Powerbot niet stuk valt van de trap.

IMG_2390

Met een klein drupje zweet op mijn bovenlip bestudeer ik onze Snelle Jelle, terwijl hij weer gestaag zijn schoonmaak ronde doet. Echter dit keer op enigszins onbekend terrein boven. Ik heb het kastje tegen de trap aan gezet en hoop heel hard dat ik het goed heb gedaan. (stiekem toch even de gebruiksaanwijzing erbij gehad) Toch blijf ik rustig op de een na bovenste traptrede zitten. Het kan maar niet goed gaan en dan moet ik Samsung gaan vertellen dat Jelle een snoekduik heeft gemaakt…

Gelukkig is Jelle ook heel slim en ontwijkt zo het gedeelte dat ik met de virtuele muur heb afgezet. Fjieuw…

 

Test 4: Op afstand besturen

Samsung heeft een hele lijn met slimme apparaten ontworpen. Apparaten die je onderweg naar huis, als je op visite bent of boodschappen doet aan kan zetten door middel van de daarvoor ontworpen app. En daar kun je de Powerbot dus ook mee besturen!

Dat laat ik mij geen twee keer vertellen! Op naar de app-store, waar ik de Smart home app kan downloaden.

Als ik de app op mijn telefoon heb staan en deze open, zie ik inderdaad dat je veel Samsung artikelen kan koppelen. De Airco, de koelkast, de wasmachine en uiteraard dus ook de Powerbot. Maar ja, hoe dan?

Poging 1 gaat zo, uit het blote hoofd. Beide apparaten moeten gekoppeld worden via internet, anders werkt het natuurlijk niet. Het kan zo simpel zijn… maar helaas. Poging 1 mislukt faliekant. Ik heb het idee dat ik op de juiste knopjes druk en codes invul. Maar Smart home app is niet zo smart dat hij Snelle Jelle herkent in mijn netwerk. Chips! Dus terug naar de gebruiksaanwijzing.

Wanneer ik de gebruiksaanwijzing opensla op de juiste pagina, zie ik in mijn ogen een uitleg dat mij erg bekend voor komt. Dat had ik net nl al zonder gebruiksaanwijzing gedaan. Maar goed, ik geef niet zo snel op en ga stap voor stap de gebruiksaanwijzing af. Bij stap 3 gaat het mis. Wederom herkent de app Jelle niet in ons netwerk. Dat is balen! En de app slaat ook gelijk vast. Enigszins geïrriteerd sluit ik de app van mijn iPhone en probeer het een derde keer. Drie keer is scheepsrecht en ik ben niet a-technisch ofzo. Dus dat moet mij lukken.

Nadat poging nummer 3 mislukt, besluit ik het er maar even bij te laten voor die dag. Misschien werkt mijn netwerk vandaag niet helemaal mee. Misschien doe ik toch iets niet helemaal goed. Of misschien hebben Apple en Samsung even tijd nodig om aan elkaar te wennen.. maar ook de daarop volgende dagen lukt het mij niet om de Powerbot te laten contacten met de app. Jammer, want dat had ik graag getest!

 

Conclusie

powerbotDe Powerbot doet wat hij moet doen; stofzuigen. En hoewel ik de eerste dagen enorm enthousiast was over de zuigkracht, merkte ik dat Jelle ook zo zijn mindere dagen had. Maar goed, dat reken ik hem niet echt aan hoor.. heb ik ook wel eens. Soms raakte hij even van slag en sloeg hij een verkeerde kant uit, of gaf hij ineens halverwege de zuigbeurt aan dat hij klaar was. Huh?  Maar over het algemeen deed hij goed zijn best en was het een prima stofzuiger voor erbij. Ja, erbij! Want zeker met een hut vol kids, is het soms gewoon sneller om zelf even de stofzuiger door het huis te halen. Maar ja, de prijs van deze Jelle houdt mij wel weer tegen om hem er ” even voor erbij” te kopen. Jelle en zijn familie komen niet voor onder de €650,- bij je stofzuigen. Dat is best veel geld! Zeker als ik me bedenk dat mijn iRobot destijds €300,- was en in het begin net zo goed zijn best deed. Goed, je bespaard ook zeker wel op de kosten van een schoonmaakster, die tegenwoordig niet meer voor minder dan €10,- per uur komen schoonmaken. (Oh Jelle, kon je nu ook maar de ramen lappen..)

De afstandsbediening en de app (als deze het doet) zijn denk ik echt een aanwinst. Ik vond het fijn om Jelle ’s avonds na het eten aan te zetten, terwijl ik even de kinderen in bad en naar bed deed. Eenmaal beneden was de Powerbot net klaar en kon de avond beginnen. 2x in de week haalde ik dan zelf nog even de gewone stofzuiger door het huis et voilá!

Dus, mis ik onze Snelle Jelle? Ja! En als hij wat goedkoper was geweest, had ik er zeker een voor erbij aangeschaft. Want het is wel een gemak hoor. Zou ik de Powerbot kopen als enige stofzuiger? Nee, helaas mist hij voor mijn huishouden, en mijn enorme huiskamer, gewoon de kracht om alles goed op te zuigen, waardoor je toch hier en daar nog wat stofjes ziet liggen. En dat is nu net niet wat ik kan gebruiken met een kind dat allergisch is voor huisstofmijt.

Al met al ben ik blij dat ik Jelle ruim 2 weken mocht opnemen in mijn gezin en dat mijn vloer beneden (ook al was het voor even) er uit zag als een huis van iemand die alles op orde had 😉 Oh Jelle… kun je nog ns op visite komen?

 

40+ en freaking fabulous! Wie zegt dat het leven stopt na 40? Grijze muis? Hell no! Welcome to my world!!
Posts created 172

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven

Koekje bij de koffie?
Ook wij maken bij Hethuishoudenvan.nl gebruik van cookies. Een cookie is een eenvoudig klein bestandje dat met pagina’s van deze website [en/of Flash-applicaties] wordt meegestuurd en door jouw browser op jouw harde schrijf van jouw computer wordt opgeslagen.